108 napüdvözlet

Gyulai Jóga Stúdió

Általában szokás újév első napján 108 napüdvözlettel nyitni az évet. A napüdvözlet sorozatát, melyet 108-szor ismétlünk, fent láthatjátok.

Természetesen egyes pózoknál lehet könnyített verziót is használni, ha valakinek nem megy, így az 5., 6. lépésekben akár leteheted a térded. A napüdvözleteket teljes csendben, befelé irányuló figyelemmel, elcsendesedéssel végezzük. A gyakorlatsor meditatív jellegéből adódóan én sem fogok beszélni, így nem mondom az egyes gyakorlatokat, a számolást viszont jelzem, hogy tudjátok hol járunk. 12 napüdvözletenként hosszabb szusszanással pihenünk :-) Mielőtt elkezdjük a napüdvözleteket természetesen néhány sorozattal begyakoroljuk, hogy mindenki együtt tudjon mozogni.

A 108 napüdvözlettel kapcsolatban összegyűjtöttem néhány információt, melyek egyrészt a napüdvözlettel kapcsolatban adnak információt, valamint rávilágítanak a 108 ismétlés miértjére. A misztikusnak tekintett 108-as szám sok helyen visszaköszön, főleg az indiai ayurvédikus gyógyászatban, számmisztikában és a védikus asztrológiában.

Mitől olyan különleges a Napüdvözlet?

Mert ez egy komplett, teljes gyakorlat, a fordított testhelyzet, az oldalra hajlás és a csavarás kivételével minden benne van a jóga tudástárából. Komplett, teljes gyakorlat. Ebben a gyakorlatban megtapasztalhatod, hogy testtel végzett munka mozgás-meditációvá válik, amikor mozgás közben tökéletesen lecsendesedik az elme.

A tested olyan, mint egy több edényből álló szerkezet, mindegyiknek van egy alsóbb edénye, eldugott rekesze. Ezekben az edényekben folyadék van, amelyeket ha mozgatsz, belsejükben a folyadék ide-oda áramlik, feltöltöd vele az edényeket és kiüríted. Az edény te magad vagy, a testi és a finomabb, szubtilis rétegeiddel együtt, amit pedig fel-alá töltögetsz, az energia. A napüdvözlet gyakorlatai nemcsak testi szinten hatnak, jól átmozgatják és nyújtják az izmaid, hanem leginkább az energiaáramlást befolyásolják. Velük töltöd fel és engeded le az energiád. Mindehhez tedd még hozzá a légzést, amivel egybekötve végzed a mozdulatsort. A légzés mozgatja a tested, a légzés hordozza a pránikus energiát. A légzés az elmével is kapcsolatban áll, ha áramlik a légzés, áramlik a pránikus energia, velük együtt áramlik az elme. Így válik meditációvá a mozdulatsor.

"A napüdvözlet első lépése, hogy kinyitom a szememet, kitárom a karjaimat, kinyújtózom, felnézek a Napra, érzem a prána jelenlétét, Brihat nagyszerű ragyogását. Az óriási életerő tündököl előttem, kitárom a karjaimat az egész univerzum felé, hogy az ujjaimban lévő fénnyel megérintsem azt a fényt, amely a csillagokban ragyog. És amikor ez megtörténik, az olyan nagyszerű, és én olyan kicsinek érzem magam, hogy meghajolok: kezeim egészen a földig ereszkednek, és megérintem a földet – a szilárd földet, amelyen állok, azt a fényt, azt a ragyogást, azt az erőt, pránát, amely belőle árad, és felemelkedik bennem. Megérintem a szilárd földet, nyújtózom lefelé, fejem eléri a térdemet, és látom az összes teremtményt... Velük is megteremtem a közösséget; úgy látom ezt a földet, ahogy ők: ahogyan eltartja őket, úgy tart el engem is, és ebben a pillanatban együtt haladok és szeretetben osztozom velük. A teljes mozgássor a test e költői himnusza. Ha az elménk nincs összhangban ezzel a költeménnyel, akkor az nem hatha jóga - ha a Nap, tha a Hold."

(Forrás: Szvámi Véda Bhárati: A Hatha Jóga Filozófiája)

A csakrák és az energiacsatornák

A jóga szerint a test/tudat komplexum felépítésében perdöntő szerepet játszanak a csakrák, az energiavonalak sűrűsödési pontjai. A gerincoszlop egyre magasabb szintjein elhelyezkedő hét csakra közt a szívcsakra a legfontosabb, amelyből százegy csatorna indul ki. A csakrák és a csatornák összege 108, s a koronacsakrába vezető susumna-vezeték az önmegvalósítást elérő lélek tudatemelkedésének útja. A testben 108 marma, vagyis létfontosságú szerv, illetve a finomtestben ennyi érzékeny pont létezik. A tudat ezeken az érzékeny pontokon keresztül kerül összeköttetésbe a hús-vér testtel.

Az érzések

Az érzések számát is 108-ra teszik, melyek közül 36 a múlttal, 36 a jelennel és 36 a jövővel kapcsolatos.

Matematika - számmisztika

Az indus matematikában a 108 úgynevezett örömteli szám (harsad), amely osztható saját számjegyeinek összegével. A szabályos ötszög oldalai közti szög is 108°. A Srí-jantra kitüntetett pontjai a marmák, amelyekben három vonal metszi egymást. A diagramon összesen 54 ilyen metszéspont van, s mindegyiknek van feminin és maszkulin jellege, azaz 54 x 2 = 108 pont határozza meg a Srí-jantrát – egyben az élőlények szervezetét is.

A számmisztika egyik különös száma a 108 számjegyeinek összege, a 9, melynek szorzatai mindig önmagára redukálhatók.

9 x 1 = 9
9 x 2 = 18, 1 + 8 = 9
9 x 3 = 27, 2 + 7 = 9
9 x 4 = 36, 3 + 6 = 9
9 x 5 = 45, 4 +5 = 9
9 x 6 = 54, 5 + 4 = 9
9 x 7 = 63, 6 + 3 = 9
9 x 8 = 72, 7 +2 = 9
9 x 9 = 81, 8 + 1 = 9
9 x 10 = 90, 9 + 0 = 9
9 x 11 = 99, 9 + 9 = 18, 1 + 8 = 9
9 x 12 = 108, 1 + 8 = 9

A számmisztika szerint nincs nagyobb szám, mint a 9. Hiszen az 52 is csak 7 (5+2=7), vagy mondjuk a 47 is csak 2 (4+7=11, majd 1+1=2). Valamint a Védikus és Tantrikus írások is megegyeznek abban, hogy nincs nagyobb variáns, mint a 12. Pl. 12 hónap, ami a 12 fő csillagképből ered, de ott van az az elképzelés is, hogy 12 fajta és féle kapcsolatunk lehet Istennel. A 12-es szám misztikus természetéből ered, hogy Jézusnak is 12 fő tanítványa volt, vagy pl. az amerikai igazság szolgáltatásban is mindig 12 esküdt hozza a döntéseket. Ha összeszorozzuk a legnagyobb számot, a 9-et a legnagyobb variáns számmal, a 12-vel, akkor 108-at kapunk, mint végeredmény. Szóval ezért szent szám a távol keleti kultúrákban a 108-as szám.

Asztrológia

Az asztrológiában a 12 ház és a 9 bolygó számának szorzata 108. A hét bolygó és a Hold két fázisa – összesen 9 – és a zodiákus 12 jegyének szorzata is 108, ez az egész mindenség. A számjegyek szimbolikus értelmezése is kozmikus távlatokat sejtet: az 1 az Igazság vagy Isten, a 0 a kiüresedés, vagy a lelki gyakorlatok beteljesülése, a 8 pedig a végtelenség vagy örökkévalóság.

Ugyanakkor a 108 nemcsak az asztrológiának gyakori száma, hanem a csillagászatban és kozmológiában is szereplő arányszám. Jó közelítéssel a legújabb mérések alapján is igaz az ősi megállapítás, miszerint a Nap átmérője 108-szorosa a Föld átmérőjének, s a föld távolsága a Naptól a napátmérő 108-szorosa. Ami még meglepőbb, a Föld-Hold távolság is 108-szorsa a Hold átmérőjének.

Forrás:

http://jogapszichologia.hu/napudvozlet-gyakorlas/

http://www.kagylokurt.hu/13811/orientacio/tavlat/108-a-misztikus-egysegszam.html

http://jogamagazin.hu/baktai-adam-valaszol-miert-szent-108-szam-vedikus-es-buddhista-kulturakban/