Mi is a jóga?

Gyulai Jóga Stúdió

Mi is a jóga? Kívűlről nézve mindenki valamiféle lassított testmozgást, vagy egyfajta keleti nyújtógyakorlatokat lát benne: kitekert emberek hihetetlen pózokban kínozzák magukat, ki tudja miért (?)... Mégis, valahogy egyre több helyen találni jóga stúdiókat, melyekben sokan akár napi szinten gyakorolnak. Akad, aki csak egy könnyű, női sportnak  látja. Tényleg csak a gyengébb nem számára kitalált mozgás lenne? Egy ősi pilates?

Mindaddig, amíg nem próbálja, az ember hajlamos a könnyed mozdulatokat, stabil pózokat egyszerűnek és könnyűnek látni. Fizikai megterhelést alig jelentő mozgássorozatok követik egymást és sehol egy súlyzó, medicin labda, vagy bármilyen nehezék... Nincsenek nagy szuszogások, hangos felkiáltások, mindenki csendben végzi a dolgát. Hogyan lehetne mindez megterhelő? Mi ebben a kihívás? Mindenkit arra buzdítok, hogy próbáljon ki egy jógaórát és ha csak a testi tapasztalatokra kiváncsi, akkor is meglepődik...

Noha a jóga kívülről nézve és nagyon leegyszerűsítve tényleg "csak" testmozgásnak tűnik, annál azonban sokkal több. Amit mi európaiak jógaként definiálunk, az igazából csak egy része a jógának, csak egy lépcsőfok. A jóga, mint az élet tudománya, az indiaiak életében egy fejlődési folyamatot takar, ennek harmadik lépcsőfoka a testgyakorlás, a fizikai test felkészítése.

A mi társadalmunkban is ismert egy mondás: "A test a lélek temploma". Ha a test a templom, akkor, hogyan tudna a lélek egy omladozó, rothadó falú, lyukas tetejű templomban boldogan élni? A jóga harmadik foka, a fizikai testet funkciójának megfelelően működteti, így nemcsak az elme, hanem a test is fokozatosan megtisztul. Hogyan tisztulhatna a lélek önmagában, ha a fizikai test szennyezett, és gyenge?

Több ezer éve Indiában megfigyelve a test funkcióit, testgyakorlatokat hoztak létre. (A legenda szerint Síva több ezer ászanát vett fel és próbált ki, majd ezek közül kiválasztott 84-et.) Az egyes testtartásokat, pózokat ászanáknak hívják és sokszor egy-egy állat, vagy a természeti környezet ihlette őket - szanszkrit elnevezésük is tükrözi mindezt. A jóga pózok a testet erősítik, rugalmassá és funkcionálissá teszik. Jóga gyakorlás közben a test megtisztul a blokkoktól, oldódnak a feszültségek. A testi blokkok oldódása a lélek blokkjainak oldódását is jelenti. Köztudott, hogy a testi problémák sokszor a lelki problémák fizikai kivetülései. Ezen fizikai problémák oldása visszafelé is megindít egy működést - így lelki szinten a probléma megoldása is elindul.

Jógával a test egészségesebb, aktívabb és erősebb lesz. A lélek a testi tisztulás során egyre inkább felszabadul, megkönnyebbül. Melyek azok a lépcsőfokok, amik a jógában egy fejlődési utat kínálnak? Noha mi rögtön belevágunk a testmozgásba, a harmadik lépcsőfokot két nagyon fontos lépcsőfok megelőzi. Ezek olyan elvek, melyeket minden vallás és minden belső törvényre figyelő ember elfogad és tud már, le sem kellene írni. Két csokorba szedve a Jáma és Nijáma elvek a lélek tisztulási folyamatát elindítják. Olyan alapkövek, melyek nélkül összedől a legerősebb falú vár is...

A Jóga nyolc lépcsőfoka

1. Jáma - Egyetemes erkölcsi szabályok
2. Nijáma - Az erkölcsi elfogadás elvei
3. Ászana - A fizikai test felkészítése, testgyakorlás, testtartás
4. Pránajáma - Légzőgyakorlatok, az energetikai test felkészítése
5. Pratjáhára - Az érzékszervek feletti uralom megszerzése
6. Dháraná - Koncentráció, az öszpontosítás képességének megszerzése
7. Dhjána - Meditáció, az én képzetén való felülemelkedés gyakorlása
8. Szamádhi - Az egységbe való visszakerülés állapota

1. Jáma - Egyetemes erkölcsi szabályok

Ne csinálj olyan dolgokat, melyek összezavarnak, melyek megszüntetik az ellazult állapotot és lekötik  a figyelmet....

1. Ahimszá - Nem ártás elve
Arra törekszünk, hogy ne ártsunk magunknak és másoknak sem. Ez magában foglalja nem csak a fizikai ártást, hanem a gondolatban történőt is. A nem ártás művészete a szeretet.

2. Szatja - Az igazsághoz való hűség elve, igazmondás
Légy hű a belső igazsághoz. Légy igaz a gondolatokban, a szavakban és a tettekben egyaránt.

3. Asztéja - A lopástól való tartózkodás elve
A mások tulajdonának megszerzésére és élvezetére irányuló vágy lekűzdése. Nem szabad elvennünk olyan dolgokat, melyekre nincs is igazán szükségünk. A sóvárgás felkavarja a tudat nyugodt áramlását, hitvánnyá és aljassá teszi, megnyomorítja az embert. Nemcsak anyagi dolgokra vonatkozik! Sok mindent lehet lopni, pl. ötletet, figyelmet, szeretetet, időt, energiát, stb.

4. Brahmacsarja - A mértékletesség elve
A szélsőségektől való tartózkodás, mértékletesség. Gyakran fordítják szexuális önmegtartóztatásnak. Valójában tartózkodás minden szélsőségtől, túlzástól. A mértékletesség vonatkozik a test dolgaira, a beszédre, a gondolkodásra, táplálkozásra, stb.

5. Aparigraha - A birtoklásvágytól való tartózkodás elve
A gyűjtögetéstől való tartózkodás. Mint ahogy nem szabad elvennünk olyan dolgokat, melyekre nincs is igazán szükségünk (Asztéja), nem helyénvaló olyan dolgok gyűjtögetése sem, melyet az életünk nem igényel közvetlenül. Amire nagyon vágysz, ahhoz ragaszkodsz, attól függsz. Vizsgáld meg, mire van igazán szükséged.

2. Nijáma - Az erkölcsi elfogadás elvei

1. Saucsa - A testi-lelki tisztaság elve
Ez érvényes mind a fizikai testünkre, kívül és belül, a gondolatainkra, a lelkünkre, és vonatkozik a morális, erkölcsi értékrendünkre is.

2. Szantósa - A megelégedettség elve
Aki magával elégedetlen, az boldogtalan, aki másokkal az csalódott. Az elfogadás az alapja a továbblépésnek, ez nem belenyugvást jelent, hanem egyfajta tudomásul vételt. Élj elégedetten, és boldog leszel.

3. Tapasz - Az aszkézis, az akaraterő elve
A tapasz gyakorlása megtisztítja és tökéletessé teszi az érzékeket, a testet pedig olyan keménnyé teszi, mint a gyémánt. Ennek ellenére nem összekeverendő az önkínzással vagy az értelmetlen önsanyargatással. Tudatosan vállalt fegyelmezés.

4. Szvádhjája - Az önképzés elve
Önfejlesztés, folyamatos tanulás. Helyes ítélőképesség, a tanításokat megfelelő bírálattal fogadd. Nemcsak olvasok a dolgokról, hanem kipróbálom, megtapasztalom.

5. Isvara pranidhána - Az istennek való önátadás elve
Önátadás valamilyen magasabb eszménynek. A legmagasabb ideálodnak (Isten) ajánlod a tevékenységed.