Jóga Nidra

Gyulai Jóga Stúdió

Online jóga nidra és vezetett meditációk

Már elérhető a kifejezetten online vezetett meditációkat és jóga nidra órákat tartalmazó weblapunk : www.nidra.hu. Gyere és próbáld ki őket!

 

A jóga nidra

Nem mindenki tudja, nem mindenki ismeri a Jóga Nidrát. Nem egy új jóga irányzatról van szó, sőt nem is testmozgásról. A Jóga Nidra szó szerinti jelentése: a jóga egyesítést (az egyéni lélek egyesítése az Önvalóval), a nidra pedig alvást jelent. Már a fordításból is látszik, hogy nem a fizikai test mozgásáról van szó. A Jóga Nidra fekvésben történik, ellazult állapotban: vezetett meditáció az alvás és az ébrenlét határán.

Az alábbiakban rövid összefoglalás olvasható a jóga Nidráról:

JÓGA NIDRA
(A Yoga School of Bihar: Yoga Nidra c. könyve alapján)

A tantrikus eredetű jóga nidra a tudatos, mély lazítás technikája. Alvás, tökéletes éberséggel. Teljes fizikai, mentális és érzelmi relaxáció. A test alszik, de a tudat a tudatosság egy mélyebb szintjén működik.

A jóga nidra fontosabb hatásai:

Feszültségmentesítés minden szinten. Hétköznapi életünk során feszültségeket halmozunk fel minden lényünk minden működési szintjén. Egészséges létezésünk érdekében nagyon fontos e feszültségek kiengedése, oldása. A pszichoszomatikus betegségek: cukorbetegség, magas vérnyomás, migrén, asztma, fekélyek, emésztőszervi és bőrbetegségek a testben és az elmében felgyülemlő feszültségek következményei. A vezető nyugati halálokok: rák és a szívbetegségek úgyszintén.

A feszültségek felhalmozódnak egész lényünkben: testi érzelmi és mentális rendszerünkben egyaránt. Ha az elme feszült, a gyomor is feszült. S ha a gyomor feszült, az egész keringési rendszer feszült. Ezért a jógában az egyik fontos cél a lazítás. A jóga nidra gyakorlásával e három szint minden feszültsége hatékonyan feloldható. Az izomfeszültségek a testhez, az idegrendszerhez és a belső elválasztás egyensúlyának felborulásához kapcsolódnak. Ezek könnyen feloldhatók jóga nidrában, a test mély ellazítása révén.

Az érzelmi feszültségeket a kettősségek (szeretet/gyűlölet előny/veszteség, siker/kudarc, boldogság/boldogtalanság) okozzák. Ezt nehezebb kitörölni. Mindez azért van, mert nem tudjuk érzéseinket szabadon, nyíltan kifejezni. Gyakran megtagadjuk a szembesülést velük, így elnyomva őket, ez a feszültség egyre mélyebbre és mélyebbre gyökerezik. Szokásos alvással és lazítással ezek a feszültségek nem oldhatók fel. A jóga nidrában viszont az elme egész érzelmi struktúrája megnyugtatható.

A mentális feszültségek a túlfeszített elmeműködés következménye. Az elme a fantáziák, zavarodottságok, és csapongások forgataga. Életünk során, minden benyomást regisztrál a tudatunk, s ezek az elmetestben mind elraktározódnak, s időnként felrobbannak. Hatást gyakorolva testünkre, elménkre, viselkedésünkre és reakcióinkra. Amikor szomorúak, mérgesek vagy ingerlékenyek vagyunk, gyakran tulajdonítjuk ezt valamilyen felszínes dolognak. Pedig az abnormális viselkedés mögött rejlő alapvető ok a mentális síkon felgyülemlett feszültség. A jóga nidra révén mélyen belemerülhetünk tudatalatti világunkba, lehetővé téve a mentális feszültségek feloldását, ellazítását, létrehozva a harmóniát létezésünk minden szintjén.

A felszínes jó közérzet ellenére, a legtöbb ember folyamatosan telítve van feszültséggel. A modern ember még álmában is teli van feszültségekkel. A körömrágás, a fejvakarászás, az áll csipkedése, a lábrázás mind ennek a jele. Általában nincsenek is tudatában ennek a belső feszültségnek. Azt hiszik ellazultak, de jobban megnézve a dolgot, kiderül, hogy egyáltalán nem. A jóga nidra ezt képes megszüntetni, mivel a lelki és fiziológiai pihenésnek és megújulásnak az alvástól sokkal hatékonyabb eszköze. Napi gyakorlattá téve, még az alvási szokások is módosulhatnak. 1 óra jóga nidra átlag 4 óra normál alvással egyenértékű.

Személyiségünk teljes átalakulása

Jóga nidra gyakorlásával nem csak lazítunk, hanem átstrukturáljuk és megújítjuk egész személyiségünket belülről. Mint a mitológiai főnix madár minden egyes gyakorlással elégetjük a régi szamszkarákat; szokásokat és belső tendenciákat, azért, hogy újjászülessünk. Ez a folyamat nem csak gyorsabb, mint bármely más módszer, de eredményeit tekintve is megbízhatóbb és tartósabb.

Elmetréning

A jóga nidra gyakorlása összekapcsolható az elme programozásával. Az elme rávehető bármilyen pozitív cél, vágy, elhatározás beteljesítésére. Ez a nagy jógik különleges képességeinek is a titka. Intuíciók hozhatók fel a tudattalanból. Felfedezések, találmányok születhetnek, vagy például segíthet a nyelvtanulásban is. Az emberi létezés legnagyobb erői: a tudatalatti és a tudattalan elme. A tudatalatti nagyon szófogadó. Mindent végrehajt, amit belehelyezünk. A jóga nidrával a tudatalattit eredményesen tréningezhetjük. Ha harcolunk saját természetünkkel, az skizofréniához vezet. El kell fogadnunk, hogy olykor hibázunk. A problémáink gyökerét a tudatalattiban találjuk, ott kell elvágni őket, és akkor örökre megszűnnek.

Amit az intellektus fogad el, az nem tartós, ha az természetünk ellenére van. De jóga nidrában az Önvalónkkal kommunikálunk, így mélyrehatóbb változások érhetők el. A születéssel adott első természetünket (swa-bhava) nyilván nem lehet megváltoztatni. Olyat nem érdemes programozni. A rossz szokások, vagyis a második természetünk módosítását viszont annál inkább. Hogy melyik ez, és melyik az? Fel kell kutatni. Az alaptermészet a spontán viselkedés megfigyelésével érhető el, nem az intellektuális viselkedés alapján. A gyerekek spontánabbak, ezért a jóga nidrára is érzékenyebbek.

Szankalpa - a kívánságok beteljesülése

A jóga nidra gyakorlása során hozott szankalpa (kívánság, elhatározás, fogadalom) teljes bizonyossággal valóra válik, beteljesíti önmagát. Tudnunk kell a célunkat, tudnunk kell megfogalmazni egyszerű, pozitív, jelen idejű állításként, és akkor a jóga nidra során alkalmazott szankalpa eredményes lesz.

A szankalpa a tudatalattira hat, ellazult állapotban, nem az intellektus szintjén. A szankalpát csak a nyugodt, békés elme fogadja be. A gyakorlás elején és végén ismételjük háromszor. A szankalpa terápiás célra is alkalmas, de alapvetően érdemes nagyobb, nemesebb célra használni. Lehet életmódváltás, negatív szokások leküzdését is kívánni. De fontos, hogy a cél nem a vágyak beteljesítése, hanem az, hogy erőssé tegyük az elme szerkezetét. A sankalpa, ha bölcsen használjuk, az egész életünk irányát meghatározhatja, megváltoztathatja. Minden szinten módosítóképes! Ezért célszerű olyan szankalpát választani, ami az egész személyiségünket érinti. Ha a cél a kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet, akkor a dohányzásról, egyéb rossz szokásokról, mintegy mellékesen fogunk leszokni.