Mi is a Fit Jóga?

Gyulai Jóga Stúdió

Miért is fit jóga az elnevezés? Az az eredmény, ami a fizikumban jelentkezik a jóga során, s a testünkben egyértelműen érezhető: a fittség. A sportot kereső, a fizikai testen dolgozni kivánók számára ez az elnevezés utal a mögöttes tartalomra. A Fit Jóga felkészíti a testet a funkcionális működés többirányú megterheléseire, a mozgás szabadságára és hogy elérjük azt, hogy jól érezzük magunkat a testünkben.

Mi itt, Indiától nyugatra (Nyugatról meg keletre...) nem azt értjük jógán, mint ami. Nem is baj ez a mi "civilizált" környezetünkben. Mi a mozgást sportnak látjuk, testmozgásnak, olyan eszköznek, mellyel a fizikumunkat edzhetjük. Ebből a nézőpontból a jóga is egy sport, nem is akármilyen... Nemcsak fizikai kondíciót fejlesztünk, hanem egyúttal gyógytornának is beillő helyreállítások, regenerálódások indulnak be a szervezetünkben. Tekinthetjük akár tartásjavító tornának is.

Ha pedig ebből a szemszögből vizsgáljuk, akkor tényleg egyfajta érdekes fitness, ami nem dübörgő zenére történő aerobic, nem is crosstraining, nem pilates, nem gimnasztika, de mégis valami olyasmi... lehetne keleti fitnessnek is hívni... vagy ahogy én is hívom, félig nyugatiasan, félig keletiesen: Fit Jóga. Igyekszem mindenkiben elsősorban a jóga, mint mozgáskultúra iránti szeretetet felkelteni, megéreztetni a hatására bekövetkező pozitív testi változásokat. Emellett persze érezhetőek lesznek a lelki változások is, és van aki ezt keresi majd. Bármelyik ok miatt is jön, mindenképp előre halad a saját ösvényén.

A Fit Jóga nem szellemi elvonulás, nem passzív meditáció, hanem, mondhatjuk úgy: aktív meditáció. A lelki és a fizikai jelenlétet éljük meg, minden pillanatot. Az elme a fizikai megterhelések, a berögzült mozgásokból való kibillentés hatására kiesik a szokásos gondolkodási folyamatból. Olyan gyakorlatokat, ászanákat végzünk, melyek a napi mozgás során általában nem, vagy ritkán fordulnak elő. A test nem tud automata reakcióval válaszmozgást generálni, így új mozdulatokra, testtartásokra lesz késztetve. Az elme ilyen módon nem ér rá a múlton való rágódással, a jövő tervezgetésével gondolatfolyamokat gyártani, kénytelen a jelenben maradni.

Noha az órák egy idő után már ismerős ászanákat, gyakorlatokat tartalmaznak, a gyakorlatok sorozatai időről időre variálódnak, más-más terület válik hangsúlyossá. A test tanul, de az elmét nem engedjük "robot üzemmódra" váltani. Kénytelen itt maradni a jelenben. És innen már a "keleti fitness" lassan jógává válik...