Mi is a stretching?

Gyulai Jóga Stúdió

Mi is ez az idegen szó? Stretching = nyújtás. Hívhatnánk nyújtásnak is magyarosan, azonban ez sem fedi igazán azt, amit magában foglal. A stretching órán ténylegesen izmaink nyújtására fókuszálunk, de a cél nem a puszta hajlékonyság elérése. Épp ezért a stretching mellett fel kellene tüntetni még a straightening (kiegyenesítés) szót is, így talán közelebb járunk a célhoz. Ugyanis ezen az óratípuson az izomegyensúly elérésén dolgozunk, ezáltal érve el a gerinc helyes tartását.

Az izomegyensúly megbomlásakor a tónusos izmok feszessége - majd fájdalma - és a fázisos izmok gyengülése tapasztalható. Tónusos izmaink rövidülésre hajlamosak, befeszülhetnek, mozgástartományuk csökkenhet. A fázisos izmok gyengülésre hajlamosak, meglazulhatnak, elernyedhetnek. Ekkor a feszült rész ízületeket húzhat el, deformitások, tartáshibák jöhetnek létre.

Cél: az anatómiailag normál mozgásterjedelem elérése

Célunk a feszes izmok nyújtása, az anatómiailag normál mozgásterjedelem elérése. Egyúttal a gyengült fázisos izmok erősítésével a gerinc stabil és anatómiailag korrekt és funkcionális helyzetének megfelelő állapot visszanyerésén dolgozunk. Nem csak adott izomcsoportra lebontott, ún. izolált nyújtások vagy erősítések, hanem komplex gyakorlatok segítségével egyszerre többféle izom nyújtás-erősítés is elérhető.

Az izmok és a lágyrészek (kötőszöveti elemek) tartós alakváltozásához a nyújtó gyakorlatokban minimum 30 másodpercet kell eltölteni. Ezért a stretching gyakorlatokban tartósan benne is kell maradni a kívánt hatás eléréséhez. Az órák kezdetben épp ezért sok esetben megterhelőnek tűnnek. Főleg azon izomcsoportok esetében, melyek a mozgásszegény életmód, vagy az egyoldalú terhelések következtében legyengült, vagy épp feszes állapotban vannak.

Kifejezetten a civilizált társadalom okozta panaszok kezelésében hatékony a módszer: az ülőmunkát végzők, egyoldalú megterheléssel járó munkát végzők körében elhatalmasodó derék- és hátfájás kezelésében is segíthet. A többszörös átmozgatás, kimozgatás, nyújtás és erősítés újra aktiválja az izmokat, hogy azok rendeltetésüknek megfelelő és mértékű munkát végezzenek. A gerinc lassanként a stabilizáló és mobilizáló izmok helyes működésének megfelelően visszanyeri funkcionalitását és helyes tartását.