Mi is a Strap tréning?

Gyulai Jóga Stúdió

Már bekerült az órarendbe az új óra. A STRAP angolul hevedert jelent, mellyel ezen az órán funkcionális edzést végzünk. Ez azt jelenti, hogy a testet teljes egészként kezeljük, nem külön izomcsoportonként. A tréning alatt nem izolált (elkülönített) izomterhelés történik. Természetes mozgáselemekkel dolgozunk, ezért a tréning rendkívül ízületkímélő. A felfüggesztésnek köszönhetően az egyes gyakorlatoknál végig a törzsizmokat is dolgoztatni kell. Épp ezért mielőtt elkezdjük a tréninget a helyes testtartás elsajátítása és begyakorlása elengedhetetlen a sérülések kiküszöbölése érdekében.

 

A hevederes edzés kiváló stabilitási gyakorlat (egy felfüggesztési pont van, s a gyakorlatok három dimenzióban végrehajthatók; folyamatos korrekcióra van szükség a tartó-izmok részéről; olyan izomcsoportokat is bevonunk a munkába, amelyeket csak speciális testedzéssel, mozgásterápiával lehetett eddig). A test dőlésszögének változtatásával könnyen módosíthatjuk a terhelés nagyságát a saját fittségi állapotnak megfelelően. Rehabilitációs és törzserő fejlesztésére is ideális eszköz.

Az órákon az főbb izomcsoportok átmozgatását végezzük el. Nagyon jó az eszköz a funkcionális mozgás fejlesztésére, az erőnövelésre és az izomépítésre. Növeli az állóképességet, hajlékonyságot és a koordinációt. Mindemellett hatékony alakformáló eszköz: a speciális izommunkával fejleszti az izmokat, ugyanakkor a nyújtó- és kardio gyakorlatoknak köszönhetően zsírégető edzésnek is kiváló.

Az órák 60 percesek, bemelegítéssel kezdünk, melynek egy részében a hevedereket is igénybe vesszük. Felkészítjük a testet a terhelésre, kellemesen megmozgatjuk, átnyújtjuk. Majd ezt követően elkezdjük az egyes gyakorlatokat, végigdolgozzuk az egyes izomcsoportokat. Az óra végén levezető mozgással és nyújtással a terhelt izmokat fellazítjuk.

Gyere el és próbáld ki Te is!

A hevederes edzésekről mindenkinek a TRX edzés jut eszébe, noha a TRX-en kívül számos alternatív elnevezéssel, egyedi vagy hasonló megoldással is léteznek eszközök. Számos gyártó felismerte a TRX erőteljes marketingjének sikerét, és hevederes eszközöket kezdett gyártani. Ennek ellenére, ha hevederes edzésről beszélünk, még mindig sokaknak nem az eszköz, hanem a TRX márkanév jut eszébe. Az órákon nem TRX márkájú hevederekkel, de hevederes edzést végezhetsz!